Dan žena – dan otpora

Pod nazivom “Ususret Danu žena” u subotu 28. veljače, u prostoru Centra za ženske studije (Muzej stan Marije Jurić Zagorke), održala se osma po redu Humanistička radionica za djecu feminističke i slobodnomisliteljske udruge Centar za građansku hrabrost.

Predavačice Ana Majnarić, Marijana Bijelić i Nada Topić Peratović interaktivno su podučavale četrnaestoro osnovnoškolske djece o povijesti ženskog pokreta. Djeca su pozorno slušala o Međunarodnom danu žena.

Osmog ožujka se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Djeci su prikazani i isječci iz filma “Anđeli čeličnih čeljusti” (“Iron Jawed Angels”) o borbi američkih sufražetkinja za pravo glasa.

Kako se istodobno na Trgu bana Jelačića održavao antifašistički prosvjed djeca i predavačice spustili su se do Trga da bi sa sigurne udaljenosti zorno vidjeli kako prosvjedi izgledaju, osjetili njihovu atmosferu…

Potom su se svi vratili u predavaonicu, a djeca su dobila priliku izraditi vlastiti transparent, kratka sadržaja na temu onog što ih tišti ili što ih veseli.

“Ne rugaj se, boli me!” ili “To što ne vjerujem ne znači da ne vrijedim!!” bili su neki od najboljih transparenata koja su djeca sama osmislila i napisala.

Kada su transparenti bili gotovi, a i antifašistički prosvjed okončao, dječja humanistička povorka se spustila s Dolca kratkom ulicom Splavnicom do sata na Trgu bana Jelačića.