Spoznaja i iluzije

Krajem rujna 2015. počela je treća godina Humanističke radionice. Centar za ženske studije nam je ponovno pružio gostoprimstvo u prostorijama nekadašnjeg stana Marije Jurić Zagorke. Ove godine održavat ćemo predavanja svaki mjesec, do lipnja 2016.

Djeca su podjeljena u dvije dobne skupine. Počinjemo s prvim predavanjem za mlađu skupinu već u 10 sati ujutro. Starija skupina svoja predavanja ima od 13’30.

Prvi susret humanističke radionice protekao je u veselom i razigranom tonu. Nakon međusobnog predstavljanja i upoznavanja djeca su se imali priliku upoznati s temeljnim načelima i vrijednostima humanizma.

Kao inspiracija za buđenje dječje znatiželje za znanjem poslužila je projekcija kratkog i inspirativnog filma Ratimira RakuljićaStar Stuff“ koji je nastao pod utjecajem života i djela jednog od najvećih znanstvenika 20. stoljeća, Carl Sagana.

Na primjeru djela Nikole Kopernika djeca su promišljala o tome što je znanje i kako do njega dolazimo. Koliko osjetila pomoću kojih opažamo mogu biti varljiva, djeca su shvatila na predavanju o iluzijama i odlaskom u novootvoreni Muzeju iluzija gdje su djeca pokazali visoku razinu zrelosti, maštovitosti i zainteresiranosti kako za današnja novostvorena znanja tako i za nadolazeće radionice kojima se svi zajedno veselimo!